16 december 2013

Een beperkte groep mensen, waaronder ikzelf, test momenteel de mogelijkheden van Google Glass. Op het eerste gezicht zijn de mogelijkheden grensverleggend. De bril die in verbinding staat met je telefoon, kan middels spraakopdrachten foto’s en video’s maken, alles wat Google weet in enkele seconden opzoeken en navigeren. Het live meekijken op afstand biedt de drager de mogelijkheid om op elk gewenst moment hulp in te schakelen.

'Hip' is de bril vooral in de gezondheidszorg. Als Radboud UMC hebben we de bril getest in de operatiekamer, in de traumahelikopter, bij huisartsen en in de thuiszorg.  Het maken van foto’s (om toe te voegen aan operatieverslagen), voor het gebruik tijdens de opleiding tot arts, als ook het op afstand meekijken van een specialist vanaf een andere locatie lijken veelbelovend.

Een andere interessante denkrichting is het benutten van Google Glass voor mensen met een beperking in het openbaar vervoer.

Meer mensen, die voorheen afhankelijk waren van WMO-vervoer, zijn straks door de bezuinigingen aangewezen op openbaar vervoer.  Een uitdaging, want niet iedereen kan dat zomaar. Provincie Gelderland, Stadsregio Arnhem Nijmegen, het ROCOV Gelderland en Hermes geven aan dat het benutten van nieuwe technologische ontwikkelingen niet over het hoofd gezien mag worden. Een gevolg hiervan is een verkennend onderzoek naar Google Glass door het Breng Kenniscentrum en het REshape Center van het Radboud UMC.

Diverse nieuwe functies die Google Glass biedt zijn met de doelgroep besproken en getest in de praktijk, namelijk: het begeleiden van iemand in een rolstoel naar de dichtstbijzijnde aangepaste halte, de audiogestuurde navigatie voor mensen met een visuele beperking, (en andersom) visuele navigatie voor mensen met een auditieve beperking, alsmede de mogelijkheid om hulp-op-afstand in te schakelen voor diverse doelgroepen.

Naast de kansen hebben we ook noodzakelijke aanpassingen van de bril in kaart gebracht, zoals de geluidssterkte, batterijduur en helderheid van het scherm in sterk zonlicht. Juist omdat het nog een prototype betreft kunnen we Google daar nu, aan de voorkant van het proces, mee voeden. Komend jaar zal Google met de bril op de markt komen. Of de bril dan ook al in een Nederlandse versie beschikbaar komt is nog niet bekend. Wel is aangegeven dat de prijs van deze bril aantrekkelijk zal zijn voor inzet bij een breed publiek. De partijen van het Breng Kenniscentrum onderzoeken nu wat een volgende stap in het onderzoek kan zijn.

Het volledige onderzoeksrapport is hier te vinden

Lucien Engelen
Director Radboud REshape & Innovation Center at Radboud University Medical Center

Delen:

Facebook Twitter Linkedin Email Pinterest