Een update in het OVflex afstudeerstage project

30 mei 2018

Jim is alweer een tijd bezig met zijn afstudeeronderzoek voor Breng. Deze blog geeft een update over zijn onderzoek en zijn bevindingen tot nu toe. Ook vertelt hij over zijn werkzaamheden en wat hij tot nu toe allemaal heeft geleerd.

Op het moment van schrijven van deze blogpost, was ik 13 weken onderweg in het OVflex project. Doorgaans het traject leerde ik veel dingen over hoe reizigers gebruikmaken van het OV, wat reizigers verwachten van het OV en wat de wensen zijn van de reizigers. Naar aanleiding van onderzoek, zowel door middel van internet- en literatuuronderzoek als door creatief onderzoek (zoals co-creaties), kon ik een ontwerp maken voor de OVflex app waarbij ik op twee dingen focuste: gebruiksvriendelijkheid en snelheid.

Naar aanleiding van onderzoek kwam ik erachter dat reizigers geen behoefte hadden aan een verrijkende ervaring in het OV. Reizigers die deelnamen aan het onderzoek maakten gebruik van het OV om van A naar B te komen, het liefst op een zo makkelijk en efficiënt mogelijke manier zonder verrassingen. Daarnaast hebben de deelnemers behoefte aan een duidelijke informatievoorziening in het OV die hen op de hoogte houdt van de ontwikkelingen bij de reis en het vervoer. Hierbij werd het duidelijk dat de app de reiziger zo goed mogelijk moest ondersteunen in het boeken van een reis, bij het wachten op het flexvervoer en relevante informatie doorgeven aan de reiziger wanneer dit beschikbaar is.

In de 13de week werkte ik aan het ontwikkelen van de digitale interface van de app naar aanleiding van feedback van gebruikers uit een eerdere test. De digitale interface test ik vervolgens opnieuw met testgebruikers. Naar aanleiding van de resultaten uit het testen van de digitale interface, verfijn ik deze interface verder en verrijk ik de app met animaties en transities wanneer de gebruiker de interactie aangaat met de app (in de UX wereld ook wel "micro-interactions” en “feedback” genoemd). Dit test ik opnieuw, waarna er een door gebruikers verrijkt proof of concept ontstaat voor een alternatief interface voor de nieuwe gebruikers van OVflex.

Het project was tot dan toe (week 13) erg interessant maar ook uitdagend. Naast dat ik veel leerde over het OV, leerde ik veel over zelfstandig werken aan een groter project en hoe je dat als designer aanpakt. Daarnaast leerde ik als persoon veel over hoe mensen denken en hoe zij te werk gaan in bepaalde situaties, zowel als onderdeel van een project maar ook als een persoon met een eigen leven en visie. Daarbij leerde ik hoe belangrijk het is om informatie te delen en samen te werken met collega’s en betrokken partijen binnen een project: als afstudeerstudent werk je alleen aan een project, maar je hoeft er nooit alleen voor te staan.

Delen:

Facebook Twitter Linkedin Email Pinterest