26 september 2013

In recordtijd zijn de gratis krantjes in bus en trein vervangen door smartphones en tablets. Nu zijn de wearables in aantocht: draagbare technologie in je horloge, ring, armband of bril. Vooral van Google Glass wordt veel verwacht. Maar wat kun je er nu allemaal mee? Dat wordt nu op meerdere plaatsen in de wereld onderzocht. Ook door het Breng Kenniscentrum.

Samen met de groep van Lucien Engelen, het REshape & Innovation Center van Radboud Universitair Medisch Centrum) voert Hermes (Breng) een verkennend onderzoek uit. De verkenning focust op de mogelijkheden die Google Glass kan bieden voor mensen met een beperking. Steeds meer mensen met een WMO-indicatie zijn aangewezen op het openbaar vervoer. Dit roept de vraag op hoe rekbaar de zelfredzaamheid is van deze groep. De betrokken organisaties hopen dat de bril het zelfvertrouwen, de zelfredzaamheid en de mobiliteit van sommige mensen kan vergroten.

GG lucien

Vooral de combinatie van stem-,  tekst- en beeldherkenning en 'augmented reality'toepassingen is interessant voor mensen met een beperking. Juist de ondersteuning van de zintuigfuncties met de bril biedt kansen. Maar ook de mogelijkheden om snel relevante informatie beschikbaar te krijgen voor rolstoelers. Bijvoorbeeld door stembediening of navigatie-toepassingen, zoals langs welke route een gebouw drempelloos benaderd kan worden. De camerafunctie in de bril biedt de mogelijkheid voor hulp op afstand. Het betekent dat wanneer de drager een lastige situatie tegenkomt hij of zij de hulp van iemand kan inroepen. De assistent kan op afstand meekijken en aanwijzingen geven.

In het verkennende onderzoek geleid door de groep van Lucien Engelen zijn mensen met een beperking zelf nauw betrokken. Samen met de doelgroepen (slechtzienden, slechthorenden, rolstoelgebruikers en mensen met een verstandelijke beperking) zijn drempels in het openbaar vervoer in kaart gebracht en wordt gekeken naar de mogelijkheden die Google Glass mogelijkerwijs te bieden heeft. Diverse organisaties in de zorg zijn aangesloten bij het onderzoek. (Pluryn, Driestroom, Zorgbelang Gelderland, Ouderenbond, WIG, APCG, Visio en ROCOV Gelderland).

Het is nog niet duidelijk wanneer de bril te koop zal zijn. De verwachting is dat hij in 2014 in de winkel ligt en tussen de € 300,- en € 600,- gaat kosten. De huidige bèta- of onderzoeksfase heeft Google ingelast om de grootste kansen en mogelijkheden in kaart te brengen. Het Breng Kenniscentrum hoopt met het onderzoek bij te dragen door toepassingen en mogelijkheden aan te geven die kwetsbare groepen ondersteunen bij het gebruik van openbaar vervoer. 

Presentatie van de eerste resultaten: /onderzoeken/presentatie-lucien-engelen/ 

Binnenkort meer...

Delen:

Facebook Twitter Linkedin Email Pinterest